Czynniki warunkujące jakość przechowywanych nasion

0
33

Dobry efekt przechowywania nasion zależy nie tylko od genetycznie uwarunkowanej długości ich życia, lecz także od początkowej żywotności nasion. Pod tym terminem należy rozumieć żywotność nasion i ich biologiczną wartość w okresie przyjęcia nasion do magazynów i spichrzów. Wstępna, czyli początkowa żywotność nasion, zależy także od pogody w okresie formowania, dojrzewania i zbioru nasion; bywają więc dobre i złe sezony dla początkowej żywotności nasion. Jakość początkowa nasion zależy również od technologii zbioru i wstępnego przygotowania ich do magazynowania. Nasiona o obniżonej żywotności starzeją się i psują szybciej niż nasiona o dużej początkowej żywotności Nasiona takie stają się też ogniskami infekcji. Do długoterminowego więc przechowywania należy przeznaczać nasiona zdrowe, dorodne, wyrównane i o maksymalnej żywotności; są one bowiem bardziej odporne na zakażenia grzybami i bakteriami niż nasiona chore i niewykształcone. Nasiona zebrane w fazach dojrzałości przedmlecznej i mlecznej gorzej się przechowują od nasion zebranych w fazach dojrzałości woskowej i pełnej, jakkolwiek mogą stanowić pełnowartościowy materiał siewny. Na wysoką jakość przechowywanych nasion mają wyraźny wpływ: fizyczne cechy nasion, wilgotność i temperatura nasion oraz środowiska, zanieczyszczenia masy nasiennej oraz warunki magazynowe.