Cechy fitochemiczne owsa

0
27

Rośliny tego gatunku charakteryzują się dużą zawartością chlorofilu, która w zależności od odmiany waha się w granicach 950?1250 mg%. W znacznym stężeniu występuje również karoten. Zielona pasza charakteryzuje się z reguły znaczną zawartością cukrów redukujących, obok wysokich ilości azotu azotanowego oraz potasu. Słoma owsa, podobnie jak i plewy uchodzą za cenną karmę dla bydła, ponieważ wykrywane w nich ilości białka są wyższe niż u pozostałych zbóż. Słoma w stanie wilgotnym, skarmiana końmi może mieć ujemny wpływ na moczowody tych zwierząt. Słoma wykazuje wysoką zawartość potasu, którego stężenie w sprzyjających warunkach, dochodzi do 6,89% oraz znaczne stężenie krzemu. Spośród zbóż u nas uprawianych owies ma w ziarniakach dużą ilość tłuszczu i składników mineralnych. Poza tym ziarniaki zasobne są w witaminy z grupy B i E. zawierają jednak pewne ilości saponin. Plewki, stanowią około 1/3 masy oplewionych ziarniaków, zawierają włókno surowe, a udział ich w paszy prawdopodobnie ułatwia trawienie. Plewki zawierają glikozyd aweneinę o własnościach pobudzających system nerwowy zwierząt. W niektórych krajach uprawiany jest na zieloną paszę lub wypasany w polu. W naszym kraju takie uprawy spotykane są tylko sporadycznie. Ze względu na swoje właściwości fitochemiczne owies jest podstawową paszą. Ma również zastosowanie w przemyśle spożywczym do produkcji płatków owsianych.