Jest ono poddawane w rzeźni wstępnej obróbce do zachowania jego jakości. Pierze miękkie, tzw. podskubowe, gęsi oparzonych parą i ręcznie skubanych nie trzeba odwirowywać, lecz bezpośrednio przekazać do suszenia. Natomiast pierze miękkie zdjęte z gęsi oparzonych wodą i skubanych ręcznie lub w skubarkach mechanicznych poddaje się zabiegom regeneracyjnym. Polegają one na płukaniu i schładzaniu pierza zimną wodą, kąpieli regenerującej z dodatkiem środków powierzchniowo czynnych (odtłuszczanie nawet do 3%), płukaniu pod bieżącą zimną wodą, wirowaniu, suszeniu aż do uzyskania wilgotności końcowej 13% oraz przemieszczaniu wysuszonego pierza wyciągiem pneumatycznym do magazynu schładzalni. Pierze schładza się na podłodze w warstwach grubości 50 cm, a następnie przechowuje w temperaturze 20°C w workach jutowych. W ostatnich latach zaznaczyła się duża konkurencja ze strony tworzyw sztucznych, co spowodowało osłabienie koniunktury na pierze pościelowe. Cena dobrego pierza z gęsi dorównuje cenie jej tuszki; nie wolno więc dopuścić, aby marnowały się nawet niewielkie ilości pierza. Należy tak zaplanować odchów i tucz gęsi, aby cała możliwa do uzyskania ilość piór została zebrana i wykorzystana.
Inne artykuły:
Interesujące artykuły:
Prezent dla przedszkolaka
Prezent dla przedszkolaka
Wybór prezentu dla dziecka nie jest prostą rzeczą. Dobrze gdy jest to zabawka dopasowana oczywiście do wieku i upodobań dziecka, ale też...
Cechy fitochemiczne owsa
Rośliny tego gatunku charakteryzują się dużą zawartością chlorofilu, która w zależności od odmiany waha się w granicach 950?1250 mg%. W znacznym stężeniu występuje również...
Szkolenia biznesowe Poznań pin point i szkolenia sprzedażowe Warszawa
Szkolenia sprzedażowe Warszawa i Szkolenia biznesowe Poznań pin point
Rozwój pracowników
Dlaczego niektóre firmy cieszą się ogromnym zainteresowaniem pracowników, a inne nie? Ponieważ pracownicy powinni mieć...