Pierze poscielowe

0
24

Jest ono poddawane w rzeźni wstępnej obróbce do zachowania jego jakości. Pierze miękkie, tzw. podskubowe, gęsi oparzonych parą i ręcznie skubanych nie trzeba odwirowywać, lecz bezpośrednio przekazać do suszenia. Natomiast pierze miękkie zdjęte z gęsi oparzonych wodą i skubanych ręcznie lub w skubarkach mechanicznych poddaje się zabiegom regeneracyjnym. Polegają one na płukaniu i schładzaniu pierza zimną wodą, kąpieli regenerującej z dodatkiem środków powierzchniowo czynnych (odtłuszczanie nawet do 3%), płukaniu pod bieżącą zimną wodą, wirowaniu, suszeniu aż do uzyskania wilgotności końcowej 13% oraz przemieszczaniu wysuszonego pierza wyciągiem pneumatycznym do magazynu schładzalni. Pierze schładza się na podłodze w warstwach grubości 50 cm, a następnie przechowuje w temperaturze 20°C w workach jutowych. W ostatnich latach zaznaczyła się duża konkurencja ze strony tworzyw sztucznych, co spowodowało osłabienie koniunktury na pierze pościelowe. Cena dobrego pierza z gęsi dorównuje cenie jej tuszki; nie wolno więc dopuścić, aby marnowały się nawet niewielkie ilości pierza. Należy tak zaplanować odchów i tucz gęsi, aby cała możliwa do uzyskania ilość piór została zebrana i wykorzystana.