Kierunek miesny

0
26

Przy mięsnym kierunku użytkowania zwierząt obowiązują pewne zasady, których przestrzeganie sprzyja wysokim dobowym przyrostom. W tuczarniach czy bukaciarniach musi być ciepło; temperatura otoczenia około 20°, wilgotność względna może się wahać od 60 do 80%, dostęp światła ma być ograniczony, a nawet dawkowany, ruch zwierząt minimalny ? osiąga się to przez wiązanie ich do stanowisk lub ograniczanie przestrzeni, żywienie powinno być zróżnicowane ? inne na początku niż w końcowym okresie, a dostęp do wody stały. Im większa amplituda temperatur, tym niższe przyrosty. Natomiast okresowe utrzymywanie zwierząt w niższych, ale dodatnich, temperaturach powoduje rozwój mechanizmów termoregulacji organizmu, wzrost sprawności układu pokarmowego i krążenia oraz zwiększenia przemiany materii. Dzięki temu osiąga się zadowalającą wydajność zwierząt i wzrost oporności na schorzenia powodowane przeziębieniem. Wyniki doświadczeń przeprowadzonych przez Smitha i Allena wykazały, że wraz ze wzrostem temperatury zwiększała się śmiertelność tuczników. Liczba padłych świń przy temperaturze poniżej 10° jest nieznaczna, lecz szybko powiększa się przy temperaturze powyżej 18°. W związku z tym Tangl zaproponował zróżnicowanie temperatur w chlewach w zależności od masy ciała świń.

………
– karmona drobnolistna
– organizacja szkoleń pracowniczych starogard gdański
– bluzy treningowe chelsea london
– szkoły uczące języków obcych w Radomiu
– Księgarnia Wydawnictw Komunikacji i Łączności WKŁ
– Wzorcowa dokumentacja HACCP Bar gastronomiczny
– Wzorcowa Księga HACCP z dokumentacją
– hologram els gdańsk
– naklejki do legitymacji studenckiej
– oprogramowanie dla telemarketerów