Pierzenie sie

0
17

Jest to czynność fizjologiczna mająca na celu wymianę zniszczonego upierzenia. Okresy pierzenia się zależą od wieku, płci, rodzaju paszy, temperatury i stanu fizjologicznego. Pierzenie może być pełne i częściowe (odnowa tylko piór konturowych miękkich). Puch wymieniany jest podobnie jak inne pióra z tym, że czas jego dojrzewania jest o 2 tygodnie krótszy. Czas dojrzewania piór jest różny i następuje w pewnej kolejności. Im dłuższe pióra, tym dłużej trwa ich rozwój. W 120 dniu życia gęsi, tj. z chwilą osiągnięcia dojrzałości przez wszystkie lotki I rzędu, następuje zakończenie rozwoju upierzenia. W tym czasie gęsi trzy razy zmieniają upierzenie. U gęsi dorosłych lotki wypadają raz w roku po zakończeniu okresu rozpłodowego. Wymiana upierzenia konturowego miękkiego odbywa się 3 razy. Uchwycenie momentu pełnej dojrzałości upierzenia jest bardzo ważne, bowiem tylko wtedy może nastąpić podskubywanie lub ubój. Chcąc zsynchronizować czas tuczu z czasem pełnej dojrzałości upierzenia, trzeba orientować się w budowie i rozwoju piór. Szczegółowe informacje na ten temat znajdują się w książce K. Deręgowskiego i H. Jusika ,,Pierzarstwo”. Okres pierzenia się można określić na podstawie piór pogubionych na wybiegu czy w gęśniku. Chcąc sprawdzić dojrzałość piór wyciąga się kilka z części brzusznej i piersiowej, stwierdzając, czy łatwo dają się wyrwać i czy luźno tkwią w skórze.