Pierze

0
21

Pierze jest bardzo cennym surowcem uzyskiwanym od gęsi. Jego jakość zależy od odmiany, okolicy ciała ptaka, z której go zdjęto, barwy, dojrzałości oraz okresu użytkowania lub wytuczenia gęsi. Ilość i jakość pierza wiąże się z postępowaniem za życia ptaka, z pozyskiwaniem pierza i jego przechowywaniem, jak również z tym, czy pochodzi ono z ptaków żywych, czy ubitych. Skład i rodzaj piór. Przybliżony skład pierza wynosi: 20% puchu, 50% piór miękkich, do 28,5% piór skrzydłowych i 3% piór ogonowych. Skład pierza gęsi dzikiej to: 40 g puchu, 80?120 g piór miękkich i 60?85 g piór twardych, łącznie 160?240 g. Pierze można podzielić na następujące grupy: surowiec na pierze pościelowe, surowiec na pióra ozdobne, oraz inne. Pierze ? wytwór skóry ? chroni ciało gęsi przed nie sprzyjającymi warunkami atmosferycznymi, utratą ciepła, pomaga przy pływaniu, stanowi warstwę izolującą organizm przed zarazkami chorobotwórczymi. Pierze jest nieprzemakalne dzięki wydzielinie tłuszczowej gruczołu kuprowego. Masa pierza wynosi około 6,3% masy ciała. Pióra w okrywie żywej gęsi można podzielić pod względem budowy, wielkości, masy i barwy na: konturowe, półpuchowe, puchowe i nitkowe. Cała okrywa pierza zdjęta z ubitej gęsi nazywa się opadem, a dojrzałe pióra wyskubywane 2?3 razy w roku ? podskubem.