Pierze jest bardzo cennym surowcem uzyskiwanym od gęsi. Jego jakość zależy od odmiany, okolicy ciała ptaka, z której go zdjęto, barwy, dojrzałości oraz okresu użytkowania lub wytuczenia gęsi. Ilość i jakość pierza wiąże się z postępowaniem za życia ptaka, z pozyskiwaniem pierza i jego przechowywaniem, jak również z tym, czy pochodzi ono z ptaków żywych, czy ubitych. Skład i rodzaj piór. Przybliżony skład pierza wynosi: 20% puchu, 50% piór miękkich, do 28,5% piór skrzydłowych i 3% piór ogonowych. Skład pierza gęsi dzikiej to: 40 g puchu, 80?120 g piór miękkich i 60?85 g piór twardych, łącznie 160?240 g. Pierze można podzielić na następujące grupy: surowiec na pierze pościelowe, surowiec na pióra ozdobne, oraz inne. Pierze ? wytwór skóry ? chroni ciało gęsi przed nie sprzyjającymi warunkami atmosferycznymi, utratą ciepła, pomaga przy pływaniu, stanowi warstwę izolującą organizm przed zarazkami chorobotwórczymi. Pierze jest nieprzemakalne dzięki wydzielinie tłuszczowej gruczołu kuprowego. Masa pierza wynosi około 6,3% masy ciała. Pióra w okrywie żywej gęsi można podzielić pod względem budowy, wielkości, masy i barwy na: konturowe, półpuchowe, puchowe i nitkowe. Cała okrywa pierza zdjęta z ubitej gęsi nazywa się opadem, a dojrzałe pióra wyskubywane 2?3 razy w roku ? podskubem.
Inne artykuły:
Interesujące artykuły:
O WARUNKACH ORYGINALNOŚCI EGZYSTENCJI LUDZKIEJ
Aby gdy dwóch mówi to samo, było rzeczywiście to samo: przez światopogląd rozumieć będę trójwarstwową strukturę pewnego derywatu świadomości społecznej, która – jeśli staje...
Kamera Jarosław: Nowoczesne rozwiązania monitoringu miejskiego
Wprowadzenie
Kamera Jarosław to innowacyjne rozwiązanie monitoringu miejskiego, które pozwala na utrzymanie bezpieczeństwa i porządku w mieście Jarosław, a także monitorowanie przestrzeni miejskiej w...
Warunki srodowiska a przezywalnosc
Środowisko silnie oddziałuje na gąsięta i gęsi; wpływ ten zaznacza się zwłaszcza w czasie wychowu. Niedogrzanie lub przegrzanie gąsiąt obniża ich odporność na choroby....